Deel 1:  Dashcode, Xcode en Interface Builder

Het wordt meegeleverd op elke Mac OS X installatie-DVD: de Mac OS X Developer Tools. Deze set van gereedschappen is allesomvattend voor vrijwel elke type programmeur. Zo is er voor widget- en webontwikkelaars Dashcode en wordt voor de softwareontwikkelaar Xcode meegeleverd. De installatie bestanden staan als optionele installatie op je Mac OS X DVD, en als je een programma als MacPorts of Fink gebruikt heb je ze misschien al eens geïnstalleerd.

Dashcode is een ontwikkelomgeving voor widgets, maar tevens geschikt voor iedere webontwikkelaar. Dit is één van de jongste programma’s van de Developer Tools, en is alleen terug te vinden op de Leopard DVD. Met Dashcode wordt een aantal basiswidgets meegeleverd waaruit je kunt kiezen om meteen te beginnen met ontwikkelen. Dashcode beschikt over alle moderne functionaliteiten die een ontwikkelomgeving zou moeten hebben, zo is het mogelijk om tijdens het draaien van je widget variablen aan te passen via de console in beeld, breekpunten te zetten voor de debugger en een uitgebreid venster voor het loggen van alle output.

Xcode is de grote broer van Dashcode, en stamt al uit de tijd van NeXT. In deze ontwikkelomgeving is het mogelijk om te werken in talen als C, C++, Objective-C, Java, Python en sinds 10.5 is er ondersteuning voor Ruby. Er is zelfs door derde partijen ondersteuning ontwikkeld voor Pascal, D, C# en Perl. Xcode is gebaseerd op een aantal opensource pakketten, GDB is één van deze en voorziet in de debugging functionaliteit van het pakket. Nog een belangrijk onderdeel van Xcode is het gebruik kunnen maken van gedistribueerde builds, dit wordt mogelijk gemaakt door het pakket Distcc, en werkt via Bonjour.  Al deze onderdelen zijn zeer intuïtief te gebruiken, helemaal “des Apples”. De standaard compiler voor Xcode is gcc, nog een open source pakket. Gcc is gemodificeerd door Apple om Objective-C en Universal Binaries te compileren.

Één van de nieuwe functionaliteiten van de meest recente versie, is ondersteuning voor in-code code-hinting. Dit betekent dat je wanneer je een bestand opslaat, de software de fouten in je code aangeeft door middel van een ballon bij de desbetreffende regel, vaak zelfs met een oplossing voor het probleem. Xcode is ook erg sterk op het gebied van Source Control Management, en biedt dus naadloze integratie met CVS en Subversion.

Perfect aansluitend bij Xcode is het programma Interface Builder, dat gebruikt wordt om een applicatie visueel te ontwerpen. Het is mogelijk om volledige interfaces te bouwen, inclusief animaties die gebruikt kunnen worden met het Core Animation raamwerk. Interface Builder genereert tevens alle klassen en objecten voor je. Door te slepen en lijnen te trekken tussen objecten wordt er als het ware een skelet voor jouw applicatie gegenereerd. Het klinkt vervelend, maar het neemt je heel erg veel werk uit handen, en maakt het ontwikkelen voor de Mac erg plezierig.

Ook Interface Builder is een applicatie overgebleven uit de tijd van voor Mac OS X, en heeft dus al heel wat raamwerken voorbij zien komen waar het ondersteuning voor biedt. Om te beginnen met programmeren zijn de Interface Builder en Xcode applicaties de beste eerste stappen die je kunt nemen. Er is geen ontwikkelomgeving op andere systemen die zo makkelijk aan te leren is, en toch zoveel functionaliteit biedt.

Content written by Martijn de Boer. All content here may be quoted, linked to or summarized when linking to the original materials.